Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr

Wellness i spa tretmani


 
  Wellness i spa tretmani 
 
Ayurveda
Staroindijski medicinski sustav prevencije i liječenja koji je zasnovan na holistickom pristupu zdravlju. Ayurvedske metode i tretmani masažom, tijekom kojih se koristi zagrijano biljno ulje, služe cjelokupnom zdravlju, uspostavljaju duhovnu ravnotežu, te potiču prirodne urođene lječidbene sposobnosti organizma. Efekti ovih terapija su jačanje imunog sustava, omekšavanje kože i poticanje duboke relaksacije i duhovnog mira.

Akupresura
Metoda i tehnika tradicionalne kineske medicine. Izvodi se pritiskom na akupunkturne točke na tijelu.

Akupunktura
Tehnika tradicionalne kineske medicine gdje se pomoću akupunkturnih iglica ubadaju akupunkturne točke na tijelu te se na taj način povečava protočnost energije CHI po meridijanima i liječe funkcionalni poremećaj.

Aromaterapija
Skup postupaka u kojima se koriste prirodni ljekoviti činitelji, aroma esencije, aroma balzami, aroma para te biljni pripravci u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja, terapije zdravstvenih poremećaja, a posebno za relaksaciju i njegu lica i tijela.

Balneoterapija
Korištenja vode kako bi se tijelo revitaliziralo, poboljšala cirkulacija u tijelu, poboljšalo imunološko stanje organizma te smanjio stres i napetost.

Blato
Prirodni ljekoviti činitelj, koji se koristi u tretmanima njege tijela i lica. Postoje organski i anorganski peloidi, kao što su fango (ljekovito blato) i glina.

Biosauna
Polusuha sauna, s temperaturom 60°C, u koju se u jednakim vremenskim intervalima , po 15 min. povećava vlažnost zraka do 60 %. Tijekom parenja para može sadržavati aroma / sol tvari – ljekoviti činitelj.

Esencijalna ulja
Aromatični tekuči ekstrakti cvijeća, ulja, voća, lišća, korijena ili drveća. Ulja sadrže okuse, mirise i boje bilja od kojeg su dobiveni te imaju ljekoviti učinak.

Fitoterapija
Tretman biljem i morskim činiteljima pomješanim aromatičim esencijalnim uljima biljnim i cvjetnim dodacima, koji se apliciraju i kombiniraju masažom, pakunzima, vodenom ili parnom terapijom, inhalacijskim tretmanima i homeopatijom.

Infracrvena sauna
Od finske saune se razlikuje po tome, što se za njeno zagrijavanje koriste infracrveni grijači, čija toplina dublje prodire u tkivo i pozitivno utječe na tetive i zglobove.

Kleopatrina kupka
Metoda u kojoj se koriste učinci kozjeg mlijeka i eteričnih ulja. Hrani, vlaži i regenerira kožu.

Kneipp procedura
Cjelovit pristup zdravlju primjenom prirodnih ljekovitih činitelja, kojeg je osmislio Sebastian Kneipp (1821 – 1897). Današnja Kneipp terapija podrazumjeva naizmjenično korištenje tople i hladne vode.

Limfna drenaža
Ručna limfna drenaža je postupak, u kojem se pomoću nježnih kružnih pokreta na oteklim mjestima istišću otpadne tvari iz tkivne tekučine.

Masaža
Manipulacija tkiva najčešće ručna kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje relaksacijom mišića, opuštanjem tkiva i poboljšanjem cirkulacije u tijelu. Postoje različite vrste masaža – opuštajuće, terapijske i energetske.

Parna kupelj
Prostorija grijana na 45 – 55°C, vlažnost zraka 90 – 100%, sa izvorom pare, koja najčešće sadrži različite vrste aroma esenca ili mineralnih soli koje imaju ljekoviti učinak na ukupno ljudsko zdravlje. Postoje različite vrste: Danarij - Parna kupelj s temperaturom oko 65°C i 60% vlage, gdje se tijelo opušta bez većeg napora; Hammam -Turska, orijentalna kupelj koju čine prostorija sa zagrijanim zidovima i parom, te prostorija sa grijanim kamenim ležajem za masažu tijela, sapuniranje, četkanje i uljenje. U sklopu hamama obavezna je i prostorija za odmor i pripremu pranjem tijela. Temperatura u zagrijanom dijelu hamama je 45 – 55°C; Rasul - Stara egipatska tradicija sauniranja i higijene tijela i duha. To je prostor sa grijanim okolnim plohama ispunjena parom. Temeratura je 45 – 55°C. Ulaskom u prostoriju na tijelo se nanose posebne vrste ljekovitog blata, algi i pakunga, koje se nanose na tijelo i djeluju dubinski. Procedura završava tuširanjem i odmorom (relaksacijom).

Refleksna masaža stopala
Refleksna masaža stopala usmjerena je na refleksne zone (točke na stopalu), nastala je po principima tradicionalne kineske masaže.

Reiki
Japanska tehnika lječenja gdje se rukama prenosi energija na tijelo i time se postiže duboka relaksacija i opuštanje.

Rimska kupelj
U starom Rimu postaje dio “kulture javnog kupanja”. Sadrži frigidarij, tepidarij,kaldarij, lakonij - Frigidarij - Dio rimske kupelji, hladna prostorija. Služi za revitalizaciju nakon dužeg boravka u prostoru s visokom temperaturom. Funkciju frigidarija ima i hladan tuš ili skok u hladnu vodu; Tepidarij - Dio rimske kupelji, prijelazni, međuprostor. Topla prostorija, 37 – 39°C, 40 – 60%. U tepidariju se nalaze grijane ležaljke za opuštanje (od kamena, keramike). Nema ograničenja u pogledu zadržavanja u tepidariju. Mogu se dodati eterična ulja, ljekovito bilje; Kaldarij - Dio rimske kupelji; temperatura 42 – 50°C, visok postotak vlage (do 100%). Idealna dužina boravka u kaldariju je 30 – 40min. Na sredini prostorije se može nalaziti fontana za vlaženje zraka i žuborenje vode, što ima meditativan efekt; Lakonij - Dio rimske kupelji s grijanim klupama. Temperatura zraka je 55 – 65°C, relativna vlažnost oko 60%. Vrijeme boravka do jedan sat.

Sanarij
Izvedenica iz klasične finske saune s temperaturom oko 60°C i 50% vlage.

Skandinavska (finska) suha sauna
Prostor izgrađen od posebnih vrsta drveta, u kojoj je izvor topline peć, koja zagrijava kamenje, preko kojeg se povremeno prelijeva voda zbog ovlaživanja prostora. Temperatura zraka iznosi 85- 100°C, a relativna vlažnost zraka do 3%.

Shiatsu
Japanska masažna tehnika, kojom se pritiskom prsta oživljava životna energija CHI.

Švedska masaža
Klasična Europska masažna tehnika manipulacije mišićnih skupna uz korištenje ulja za masažu, namjenjena opuštanju, poboljšanju protoka cirkulacije, smanjenju mišićne napetosti i poboljšanju fleksibilnosti.

Švicarski tuš
Tretman koji uključuje snašno hidromasažno tuširanje uz razne intenzitete i efekate masaže i tuširanja.

Thalassoterapija
U thalassoterapijskim programima primjenjuju se fizički i kemijski čimbenici mora i primorja – morska voda, morski minerali, oligoelementi, živi organizmi, alge, aerosol, vegetacija, klima, sunce, pijesak. Ovi čimbenici se koriste i u kozmetičkim preparatima visoke kvalitete.

Tradicionalna kineska medicina (TKM)
Drevni kineski medicinski sustav, koji čovjeka doživljava kao cjelovito biće, a ne samo kao zbirku dijelova. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini zdravlje je rezultat neometanog proticanja životne energije CHI po ljudskom tijelu, te harmonije između yina i yanga.

Tui na masaža
Tui na kineska masaža sa akupresurom, osnovna je tradicionalna kineska masaža. Tretman se izvodi pokretima prstiju i rukama pomoću različitih masažnih tehnika, akupresure i manipulacije. Svrha joj je povećanje protočnosti energije Chi po meridijanima, postizanje je energetske ravnoteže, opuštanja i terapije bolnih tegoba i funkcionalnih poremećaja.

Yoga
Staroindijski sustav otkrivanja samoga sebe kroz 8 razina. Uključuje vježbe, vježbe disanja i meditaciju s kojima se uspostavlja energetska ravnoteža, jača mišićni sustav, razgibavaju zglobovi i uspostavlja duhovna harmonija i mir.
 
   
Saznajte što je to wellness i wellness bonton.