Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hrTunis | Dobro je znati...


 
Za samo dva sata leta, čeka Vas Tunis sa svojim gostoprimstvom i izazovom za avanturu. Tunis je najrazvijenija, najtolerantnija, te najmirnija zemlja Sjeverne Afrike. Sve posjetioce dočekuje kao prijatelje i nudi im ljepotu prizora Mediterana u sjevernom dijelu zemlje, kao i oaza u pustinji.
Ukoliko tražite odmor, možete birati između mnoštva hotela, a ako ste u potrazi za avanturom, posjetite misterioznu Saharu. Zanima li Vas povijest i kultura, na raspolaganju su Vam Tunis, Kartaga, El Jem, Kairouan...  Službeni naziv: Republika Tunis

Površina: 164.150 km2.

Glavni grad: Tunis.

Službeni jezik: arapski. Francuski je vrlo je rasprostranjen u svakodnevnom životu. U turističkim mjestima govori se engleski i njemački.

Religija: Muslimani (99,08%), židovi, Kršćani, ostali.

Valuta: 1 TND (tuniski dinar, otprilike 4,2 kn) dijeli se na 1000 milima. U Tunis možete unijeti neograničenu količinu novca uz važeću dozvolu vaše banke. Tuniski dinar ne možete iznijeti niti unijeti. Prilikom odlaska iz zemlje ostatak tuniških dinara možete zamijeniti za devize, ali samo u visini 30% iznosa koji ste mijenjali kod dolaska, uz potvrdu o ranijoj zamjeni. Mjenjačnice se nalaze u hotelima, zračnim lukama i bankama, a tečaj je svugdje jednak. Najbolje je novac mijenjati u manjim količinama jer ćete tako izbjeći izuzetno nepovoljan tečaj pri mjenjanju za drugu valutu kada napuštate Tunis. U Tunisu nije moguće promijeniti hrvatske kune u tuniške dinare. Bankomati su najčešće u centru većih gradova. Napominjemo da su Visa i Eurocard/MasterCard najrasprostranjenije, a u većim trgovinama i hotelima možete plaćati i Diners i American Express karticama.

Telefoniranje: međunarodni i lokalni razgovori mogući su iz svih hotela i pošta. Jeftinije su javne govornice (taxi phone govornice, oko 1 TND/1 min). Pozivni broj za Hrvatsku je 00385 + pozivni broj grada ili GSM-a + korisnički broj, a za Tunis 00216 + pozivni broj grada ili GSM-a + korisnički broj. Informacije vezane uz korištenje mobilnih telefona potražite kod svojeg GSM operatera.

Brojevi u nuždi: policija - 197, vatrogasci - 198, hitna pomoć - 190

Temperature   Svibanj
Lipanj   Srpanj
Kolovoz 
Rujan 
Listopad
 Zrak 22 °C 
25 °C
29 °C 
30 °C
28 °C 
23 °C
 More 20 °C
22 °C
25 °C
27 °C
25 °C
22 °C

Ulazak u zemlju: za hrvatske državljane nije potrebna viza, putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od dana napuštanja Tunisa.

Električna energija: napon električne energije u Tunisu je 220V.

Kupovina: u tuniskim tradicionalnim trgovinama/soukovima, hotelskim dućanima i buticima možete kupiti različite suvenire, tradicionalnu
tunisku, ali i modernu odjeću, suvenire od maslinova drveta, keramičke predmete, nakit od srebra i zlata, predmete izrađene od bakra, nargile i sl. Svjetski poznati su tradicionalni, ručno tkani tepisi iz Kairouana. Krase ih raznoliki motivi koju vuku svoje podrijetlo od nomadskih šatora. Izrađuju se od janjeće i kozje vune, te svilenih niti. Cjenkanje je dio kulture, pa se čak treba “pogađati” i u trgovinama gdje su istaknute cijene. Trgovine mješovitom robom su najčešće otvorene cijeli dan. Pošte i banke rade do podneva, a kiosci cijeli dan. Važno je napomenuti da su cijene cigareta i alkoholnih pića više od onih u Europi.

Pitka voda: voda iz vodovoda ne smije se konzumirati zbog velike razlike u koncetraciji minerala i drugih sastojaka. U trgovinama i restoranima prodaje se flaširana voda po niskim cijenama.

Klima: mediteranski ugođaj na sjeveru i pustinjski na jugu karakteriziraju klimu u Tunisu. Dok sjever ima tople i blage zime, na jugu su planine tijekom zime prekrivene snijegom, karakteristično za suhu i kontinentalnu klimu koja tamo prevladava, a očituje se i u velikim temperarturnim razlikama između dana i noći. U centralnim se predjelima klimatske zone međusobno miješaju.

Odjeća: u ljetnim mjesecima preporučamo što laganiju odjeću. Česte su velike razlike u temperaturi između dana i noći, naročito u proljeće  i jesen, pa je tada potrebno imati topliju odjeću. U hotelima i restoranima treba biti primjereno odjeven (u restorane se ne ulazi u kupaćim
kostimima i sl.).

Gastronomija: pravu tunisku hranu valja isprobati u malim lokalnim restoranima, u tipičnoj arapskoj atmosferi Tunisa. Uživat ćete u okruženju u kojem ćete nailaziti na lokalno stanovništvo i osjetiti arapsku atmosferu. Specijaliteti su uglavnom hrana koju su tradicionalno spravljali Berberi, poput kus-kusa, jela spravljenog od posebne vrste drobljene pšenice kuhane na pari s povrćem, ribom, crvenim mesom ili piletinom, te tažin, omlet od krumpira, sira, janjećeg mesa ili piletine.
Rimljani su ukorijenili uporabu maslina, maslinovog ulja, oraha i voća, dok je francuska kuhinja također ostavila velikog traga u gastronomiji.

Vina: iako je Tunis muslimanska zemlja, tradicija uzgoja vinove loze na ovom području je duga. Posebno se izdvajaju kvalitetna crna vina.
Tuniska vina imaju ukusan voćni okus, postotak alkohola kreće se od 11 do 12 posto. Odnos izbora i cijene je više nego povoljan. Čaj od mente i turska kava pića su koja se vrlo često naručuju u tuniskim hotelima i restoranima.

Okvirne cijene pića: voda 1,5 TND, pivo 3 TND, vino 6 TND

Medicinska usluga: u slučaju potrebe za hitnom intervencijom, dovoljno je pozvati recepciju hotela. Svaki hotel ima svojeg liječnika. Pristojbe se plaćaju direktno u ordinaciji. Jednako su zastupljene državne i privatne medicinske ustanove. Najbolje rješenje je uplata dodatnog putnog zdravstvenog osiguranja kod Vašeg osiguravatelja. Preporučamo da na put uzmete lijekove koji su uobičajeni za putovanja (za probavne smetnje, temperaturu i sl.). Cijepljenje nije potrebno.

Fotografiranje: izričito je zabranjeno fotografiranje vojnih, policijskih i osiguravajućih ustanova. U povijesnim ustanovama i muzejima taksa za slikanje najčešće iznosi 1 TND. Za snimanje osoba je pristojno zatražiti njihovu dozvolu.

Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo, a za osoblje je dodatni izvor zarade. Ne čekajte zadnji dan kako biste ostavili napojnicu. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka. Spremačicama se najčešće daje napojnica od 3 do 5 TND za tjedan, a konobarima 10 do 15 posto od ukupnog iznosa računa.

Preporuke: novac i dragocjenosti pohranite u hotelske sefove. Bez obzira u koje doba godine putovali, ponesite kremu sa zaštitnim faktorom. Za safari ponesite ugodnu obuću i odjeću. Tijekom obilaska vjerskih spomenika treba biti prikladno obučen.
 
 
Najznačajnije zone
: Hammamet, Port El Kantaoui, Sousse

Hammamet - Omiljena turistička destinacija (na spomen grada Hamammeta se najčešće misli na njegovu turističku zonu Yasmine Hammamet koja je udaljena cca 9 km od centra grada). Preporuča se gostima koji su željni relaksacije na samoj plaži i brojnim objektima uz plažu. Yasmine Hammamet se naziva i “Monaco” Tunisa jer je namjenjen prvenstveno gostima iz Europe. Dobro je napomenuti gostima koji se odluče za ovu destinaciju da je mjesto uglavnom turističko što znači da su cijene najčešće nešto više od prosjeka (mjesto je udaljeno cca 1 sat od grada Soussea).

Port El Kantaoui - Biser turizma u Tunisu, na 10 km od Soussea koji je jedinstvena tuniška marina. Tu ćete pronaći luksuzne hotele u arapskom, turskom i andaluzijskom stilu, kao i luksuzne vile okružene maslinicima, golf terene sa 27 rupa i ronilačke centre. Blistavo bijele kuće okružuju marinu sa oko 300 jahti i jedrilica. Port El Kantaoui (kao i Yasmine Hammamet) gostu nudi izuzetnu atmosferu i nešto više cijene.

Sousse - Grad Sousse je treći grad po veličini u zemlji (cca 400.000 stanovnika) i predstavlja ugodan spoj europskog i arapskog ambijenta. Preporuča se gostima koji žele odmor, ali i slobodu da malo istraže samu arapsku kulturu. Ako ste mlađi i željni provoda,svakako je dobro posjetiti ovaj grad. Sousse je, naime, poznat pod nazivom “grad noćnog života i slobode” i svatko će u njemu pronaći svoju zanimaciju - od predivnih plaža, veselih klubova i diskoteka pa do stare srednjovjekovne jezgre gdje se gosti u pravilu zabave u kupovini i ugodnom druženju sa lokalnim stanovništvom. Iako je Tunis muslimanska zemlja dozvoljena je konzumacija alkoholnih pića, ali zbog skupoće dozvole za točenje alkohola cijene alkoholnih pića veće su nego kod nas.