Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hrFDI 2013

Turska tura

Cijena od:
-
Broj dana: 8
Tip putovanja: Tura avionom
polasci:
 
kapadokija

1. dan - Zagreb - Istanbul

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija 90 minuta prije leta. Let zrakoplovom Croatia Airlines OU350 za Istanbul u 16.20 sati. Po dolasku u Istanbul u 19.20 sati, transfer do hotela i smještaj. Noćenje.

2. dan - Istanbul

Nakon doručka, razgled grada uz lokalnog vodiča. Tijekom obilaska posjetit ćete palaču Topkapi (nekadašnju palaču otomanskih sultana, danas muzej u kojem se između ostalih nalazi i treća po veličini kolekcija kineskog i japanskog porculana), Aja Sofiju (izgrađenu za vladavine cara Justinijana, 6. stoljeće; do 15. st. bila je bizantska crkva, kasnije džamija, a danas muzej predložen od mnogih povjesničara kao osmo čudo svijeta), Plavu Džamiju (za mnoge najljepšu džamiju u gradu iz 17. stoljeća sa 6 prekasnih minareta) te Hipodrom (nekadašnji centar političke aktivnosti iz Rimskog perioda). Poslijepodne predlažemo vožnju brodom po Bosporu (doplata) uz pogled na drvene vile, palače i mostove koji povezuju dva kontinenta. Odlazak na svečano otvaranje kongresa ili večer slobodna za vlastite programe. Noćenje u hotelu.

3. dan - Istanbul - Kapadokija

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak za zračnu luku. Let za Kayseri, središte pokrajine Kapadokije. Nestvarnog, vanzemaljskog izgleda, Kapadokija je vjerojatno najfascinantnija pokrajina u Turskoj. Razgled započinjemo posjetom muzeju Zelve, napuštenom podzemnog gradu sa mnoštvom crkvica. Slijedi razgled doline Devrenta u kojoj su sunce, vjetar, snijeg i kiše tisućljećima stvarale čudesne oblike koji će Vas zasigurno ostaviti bez daha. Put nas vodi do doline Pasabag poznatoj po konusnim gljivastim oblicima pa sve do Avanosa. Slobodno za ručak (uz doplatu). U nastavku dana slijedi posjet muzeju Goreme koji se nalazi na UNESCO-oj listi kulture baštine. Mnoštvo crkvi uklesanih u stijene te prekrivene bogatim freskama glavna su atrakcija ovog kraja. Današnji razgled završava na najvišoj točki Kapadokije u dvorcu Uchisar uklesanom u stijenu s kojeg se pruža nezaboravan pogled na cijelu „mjesečevu pokrajinu“. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan - Kapadokija

Nakon doručka odlazak na razgled južnog dijela Kapadokije; najdublji podzemni grad Derinkuyu koji seže do 55 m ispod zemljine površine, najdublji kanjon Ihlara nekoć naseljen sa više od 80 tisuća ljudi , danas poznat po nasadima vinove loze i pistacija te po 60 očuvanih crkvica od kojih je samo 12 otvoreno za javnost, Selime samostan koji je ujedno i najveći samostan uklesan u stijene na području Kapadokije sa crkvom veličine katedrale. Dan završavamo posjetu Karvansarayu na svilenom putu. Povratak u hotel, večera i noćenje.

5. dan - Kapadokija - Izmir - Kušadasi

Nakon doručka odjava iz hotela i transfer do zračne luke Kayseri. Let za Izmir. Po dolasku u zračnu luku Izmir slijedi transfer do 90 km udaljenog mondenog egejskog ljetovališta Kušadasi. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Predlažemo odmor na jednoj od prekrasnih plaža i kupanje kristalno čistom moru ili odlazak mostom povezan „Otok ptica“ po kojemu je i samo mjesto dobilo ime. Osim ptica na otoku se nalazi i drevna građevina iz 15. stoljeća. Večera u hotelu, noćenje.

6. dan - Efez - Kušadasi

Nakon doručka odlazak na izlet u 20-tak km udaljen Efes. Efes je najočuvaniji antički grad, te drugi po posjećenosti grad u Turskoj, osnovan od Amazonka, žena ratnica koji je kroz povijest bio jedna od najvažniji luka i najbogatiji grad na Mediteranu. Razgled ostataka velikog kazališta, Odeona, biblioteke, rimske kupelji, Agore i jednog od sedam čuda starog vijeka –Artemidinog hrama. U nastavku, vožnja do kuće Sv. Marije u kojoj je navodno provela zadnje godine života u tajnosti. Slobodno vrijeme za ručak. Slijedi posjet obližnjoj bazilici apostola Sv. Ivana. U poslijepodnevnim satima povratak u Kušadasi. Slobodno vrijeme za uživanje i osvježenje na obali. Večera u hotelu, noćenje.

7. dan - Kušadasi - Pamukkale

Nakon doručka odjava iz hotela, te polazak autobusom prema Pamukkale ili u prijevodu „pamučna tvrđava“, čudesnom platou boje bijelog pamuka koje su stvorile naslage vode bogate kalcijem. Na njegovim toplicama izgrađen je antički grad Hierapolis u 2. stoljeću pr. Kr. kao lječilište u kojem ćemo vidjeti ostatke kupelji, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s toplicama Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština.
Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8. dan - Pamukkale - Istanbul - Zagreb

Nakon doručka odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do leta za Istanbul. Nastavak na letu OU351 u 20.20 sati s predviđenim dolaskom u Zagreb u 21.30 sati.