Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr

Etiopija

Kolijevka civilizacije

Cijena od:
-
Broj dana: 11
Tip putovanja: Putovanje avionom
polasci:
 

1. dan - Zagreb - Rim - Adis Abeba

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Rim u 14.30 sati na liniji OU380 (Croatia Airlines). Dolazak u Rim u 17.05 sati. Nastavak putovanja za Adis Abebu u 23.45 sati na linij ET703 (Ethiopian Airlines). Noćni let s obrocima tijekom leta.

2. dan - Adis Abeba

Dolazak u Adis Abebu u 6.35 sati. Organizirani prijevoz do hotela. Smještaj te odmor. Odlazak u organizirani razgled grada. Tijekom obilaska posjetit ćete nacionalni muzej, Katedralu Svetog Trojstva, sagrađenu nakon oslobođenja od Italije, Menelikov mauzolej, spomenik slobodi, trg mučenika „crvenog terora“ itd. Nakon razgleda odlazak do tržnice Shiro Meda. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan - Adis Abeba - Bahir Dar - Slapovi Plavog Nila - Jezero Tana

Rani doručak (ili doručak za ponijeti) te odjava iz hotela. Organizirani prijevoz do zračne luke te prijava na let za Bahir Dar na linij ET126 (Ethiopian Airlines) u 7 sati. Dolazak u Bahir Dar u 8 sati. Ostavit ćete stvari u u hotelu te krenuti prema malom gradu Tiss Abay udaljenom tridesetak kilometara od Bahir Dara, gdje ćete vidjeti Slapove Plavog Nila, oko kojih se nalaze sela i zaseoci kroz koje ćete proći. U poslijepodnevnim satima organizirana je vožnja po najvećem jezeru u Etiopiji, jezeru Tana, na kojem se nalazi 37 otoka, a na 20 se nalaze crkve od velike povijesne i kulturne važnosti za Etiopiju. Najpoznatiji samostani Ura Kidane Mihret i Azwa Mariam nalaze se na najvećem otoku na jezeru. Poznati su po freskama religijskih motiva, slika, murala i biblijskih zapisa na najstarijem etiopskom jeziku. Povratak u hotel, smještaj i noćenje.

4. dan - Bahir Dar - Gondar

Nakon doručka i odjave iz hotela odlazak prema Gondaru, prvoj etiopskoj prijestolnici vozeći se uz prekrasne krajolike. Kralj Fasilledes je tu sagradio prvu utvrdu 1632. godine što je bila praksa ostalih vladara tijekom slijedećih 236 godina. U Gondaru ćemo razgledati palaču kralja Fasilledesa s otvorenim kupalištem, samostan Qusquom te crkvu Debre Berhan Sellassie sa slikama i freskama iz 16. st. Noćenje.

5. dan - Gondar - Nacionalni park Semien

Nakon doručka slijedi vožnja do Nacionalnog parka Semien. Vozit ćemo se uz mjesto Debark do ulaza u NP kroz prekrasne krajolike Etiopije i uz sela lokalnih plemena Ahmara. NP Semien je pod zastitom UNESCO-a. Uživat ćemo u prekrasnoj prirodi, endemskoj flori i fauni, prekrasnoj planini Semien. NP Semien je i dom Gelada babuna, sisavca tipičnog za ovaj kraj. Smještaj u hotel i noćenje.

6. dan - Nacionalni park Semien - Gondar

Doručak. U prijepodnevnim satima odlazak u šetnju po NP Semien. Odjava iz hotela i vožnja na sjever Etiopije, u Gondar - nekadašnje sjedište vladara. Smješten je na impresivnoj visini od 2.200 m u zagrljaju planina i grad brojnih crkvi i tvrđava. Po dolasku ćemo razgledati tvrđavu vladara Fasillidisa, crkvu Debre Berhan Sellasie i palaču Iyasu Velikog. Nastaviti ćemo prema Semionskom gorju, prolazeći kroz selo Felasha (selo crnih židova) u kojem se danas prvenstveno bave lončarstvom. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

7. dan - Gondar - Lalibela

Nakon doručka odjava iz hotela i organizirani prijevoz do zračne luke. Prijava na let za Lalibelu na liniji ET122 (Ethiopian Airlines) u 9.45 sati. Dolazak u Lalibelu u 10.15 sati. Odlazak u obilazak fascinantnih crkava isklesanih u stijenama u 12. st. U gradu se nalazi ukupno 11 crkava od ružičastog granita pod zaštitom UNESCO-a. Svaka crkva ima jedinstveni stil, vrlo detaljne rezbarije i vrlo dobro očuvane slike. Cijeli grad može se opisati kao jedna velika skulptura posvećena Bogu. Danas ćemo posjetiti nekoliko sakralnih objekata, od kojih je najpoznatija crkva Sv. Jurja. Noćenje u hotelu.

8. dan - Lalibela

Doručak u hotelu. Odlazak prema samostanu Asheten Mariam. Samostan je iz 6. st. i nalazi se na više od 3000 metara nadmorske visine. Do samostana se na kraju dolazi pješice kroz prekrasan krajolik uz mogućnost jahanja na mulama. U poslijepodnevnim satima vožnja do samostana i crkve Yimrahene Kirstos. Povratak u hotel, smještaj i noćenje.

9. dan - Lalibela - Axum

Nakon doručka organizirani prijevoz do zračne luke te prijava na let za Axum na liniji ET122 (Ethiopian Airlines) u 10.35 sati. Dolazak u Axum u 11.15 sati. Axum je sveti etiopski grad, star više od 2000 godina. Kolijevka je etiopske civilizacije i središte velikog drevnog Axumitskog kraljevstva. Odlazak u razgled grada. Axum je poznat po najvišim obeliscima i stelama napravljenim od jednog komada kamena te prekrasnim utvrdama bivših vladara. Razgled ostataka Sabine palače, kraljice koja je prema predaji bila zavedena od kralja Solomona i rodila Menelika I, prvog vladara Etiopije. Razgled parka stela sa kraljevskim grobnicama axumskih kraljeva i stelom Kralja Ezane, koji je prvi prihvatio kršćanstvo u Etiopiji. Smještaj u hotel i noćenje.

10. dan - Axum - Adis Abeba - Frankfurt

Doručak u hotelu i odjava. Organizirani prijevoz do zračne luke. Prijava za let za Adis Abebu na liniji ET129 (Ethiopian Airlines) u 10 sati. Dolazak u Adis Abebu u 11.30 sati. Odlazak u šetnju kroz Market i do vidikovca za pogled na cijeli grad. Odlazak do hotela gdje će biti na raspolaganju sobe radi osvježenja i odmora prije večere. Odjava i odlazak do lokalnog restorana na večeru s tradicionalnim etiopskim plesovima. Nakon večere organizirani prijevoz do zračne luke i prijava na let za Frankfurt na liniji ET706 (Ethiopian Airlines) u 23.40 sati. Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

11. dan - Frankfurt - Zagreb

Dolazak u Frankfurt u 5.10 sati. Nastavak putovanja za Zagreb u 9.30 sati na liniji OU417 (Croatia Airlines). Dolazak u Zagreb u 10.55 sati.