Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Etiopija

Kolijevka civilizacije

Cijena od:
14.990 kn
Broj dana: 10
Tip putovanja: Putovanje avionom
polasci: 28.10.2018 , 20.11.2018
 

Cijena uključuje

- prijevoz zrakoplovom na ekonomskoj klasi Zagreb – Addis Ababa – Zagreb
- unutarnje letove: Addis Ababa - Bahir Dar, Gondar- Axum, Axum - Lalibela i Lalibela - Addis Ababa
- smještaj u hotelima 3* na osnovi 1 noćenja s doručkom u Addis Ababi, 1 noćenja s doručkom u Bahir Dar, 2 noćenja s doručkom u Gondaru, 1 noćenje s doručkom u Axumu, 2 noćenja s doručkom u Lalibeli
- 1 večeru u lokalnom restoranu
- pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
- lokalnog pratitelja / predstavnika
- sve transfere i prijevoze prema programu
- sve ulaznice za lokalitete koji se posjećuju (muzeji, crkve, dvorci, arheološka nalazišta, parkovi i sela)
- vožnju brodom po rijeci Jezeru Tana
- skaute u pratnji u Nacionalnom parku
- razgled Addis Ababe
- jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje

- zrakoplovne pristojbe 2.990 kn (plaćanje kod prijave, podložne promjenama)
- doplatu za jednokrevetnu sobu 1.990 kn
- trošak za izradu vize ukoliko agencija Kompas Zagreb posreduje pri viziranju 100 kn po putovnici
- trošak konzularne pristojbe 320 kn, plaćanje prilikom rezeracije
- napojnice za lokalne vozače i vodiče 50 USD (plaćanje na licu mjesta)
- putno osiguranje (preporučujemo).

Obavezne doplate po osobi

- pristojbe zračnih luka 2.990 kn (podložne promjenama)

Obavezna doplata na licu mjesta:
- napojnice za lokalne vodiče i vozače (cca 5 USD/ dnevno)

Korisne informacije

Klima: Etiopija ima blagu klimu. Prosječne dnevne temperature na visoravni koja obuhvača veći dio zemlje su oko 20 stupnjeva, s hladnijim noćima (oko 8 – 10 stupnjeva). Nizine zapadno, južno i istočno od visoravni nešto su toplije i temperature mogu prijeći 30 stupnjeva. Kiša većinom pada od sredine ožujka do početka listopada. Središnji i zapadni dio visoravni je najkišovitiji, dok najistočniji i sjeverni dijelovi visoravni značajnije kiše prime u srpnju i kolovozu. Najjužniji dijelovi (dolina rijeke Omo) imaju nešto drugačiju klimu – oni su najkišniji u travnju, svibnju i listopadu, a temperature su oko 30 stupnjeva.
Što se vremenskih prilika tiče najbolje je putovati između listopada i prosinca, no želite li doživjeti slikovite etiopske festivale nije loše odabrati siječanj ili rujan. Dva najslikovitija festivala su Timkat (u siječnju) i Meskel (u rujnu).
Piće: Vodu iz pipe nikako nemojte piti. Nemojte piti niti vodu iz bunara ili pumpi, kao niti vodu iz potoka, rijeka ili jezera. Flaširana voda je svugdje dostupna.
Odjeća: Sa sobom ponesite odjeću za toplije i odjeću za hladnije vrijeme (noći na visoravni mogu biti dosta hladne).
Cjepiva i tablete protiv malarije: Za ulazak u zemlju obavezno je biti cijepljen protiv žute groznice, a to se dokazuje žutom cjepnom knjižicom. Ne zaboravite ju ponijeti! Malarija je prisutna u dolini Omo i za taj dio se preporučuje piti tablete protiv malarije. U gornjem dijelu rizik od malarije je ograničen pa je na vama odluka želite li piti tablete ili ne, ali nisu nužne. Predlažemo da prije putovanja svakako provjerite trenutnu situaciju sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta: etiopski birr (ETB); 1 USD = cca 23 ETB; 1 EUR = cca 26 ETB (lipanj 2018)
Novac: Kao i u većini afričkih zemalja, preporučuje se nositi dolare. Stranu valutu najbolje je mijenjati u autoriziranim bankama i hotelima. Crno tržište postoji, ali više nije toliko rasprostranjeno. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Mastercard, ali uglavnom samo u Addis Ababi. U ostatku Etiopije kartice su beskorisne. Po dolasku je potrebno prijaviti koliko se strane valute unosi u zemlju. Nema ograničenja za unos strane valute, no iz zemlje se ne smije iznijeti više od 100 ETB.
Kupovina: Vodite računa da neki proizvodi kao što su koža ili antikviteti ne mogu biti izneseni iz zemlje bez pripadajuće dozvole.
Fotografiranje: Ljudi se uglavnom vole fotografirati, no u ruralnim područjima, posebno žene, još se uvijek boje fotoaparata i možda im neće biti drago ako ih fotografirate. U manje turističkim područjima uvijek pitajte za dozvolu. Dolina Omo je druga strana medalje. Lokalno stanovništvo će vas povlačiti za rukav da ih slikate, no to će imati svoju cijenu. Obično zahtijevaju 1 do 2 ETB – cijenu uvijek dogovorite unaprijed!
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet i T-Mobile imaju roaming s Etiopijom, dok ga Tele2 nema. Internet kafići su posvuda gdje ima turista, no to ne znači da će internetski pristup biti moguć. Tamo gdje postoji vrlo je spor, s jednom od najlošijih veza u Africi. Preporučujemo da za vrijeme putovanja po Etiopiji ne planirate da ćete biti dostupni.
Električna energija: U Etiopiji se koristi napon od 220 volti uz frekvenciju od 50 hertza. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se preporučuje nositi ispravljač.
Viza je potrebna. Dobiva se online apliciranjem na linku https://www.evisa.gov.et/#/home
Prilikom rezervacije potrebno je dostaviti u boji skeniranu putovnicu (stranica s podacima), 1 fotografiju sa svijetlom pozadinom u digitalnom obliku (.jpg) dimenzija kao za putovnicu (3,5 x 4,5 cm).Putovnica mora biti važeća 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Neobavezne doplate po osobi

- doplatu za jednokrevetnu sobu 1.990 kn
- e-viza 330 kn
- trošak posredovanja izrade vize 100 kn
- putno osiguranje (preporučujemo)

Važne napomene

- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Etiopije i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.
- Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvp.hr
- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Kompas Zagreb d.d. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Kompasa Zagreb.
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- Viza za Etiopiju za državljane RH: potrebna (50 USD - plaćanje na licu mjesta)
- Najmanji broj putnika: 15

Odgovorni organizator putovanja: Kompas Zagreb d.d.

Važna napomena: obvezno je cijepljenje protiv žute groznice; preporučuje se uzimanje lijekova protiv malarije (početak najmanje dva tjedna prije odlaska); detaljne informacije i savjetovanja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo - www.hzjz.hr.

Najmanji broj putnika

15