Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Egipat

Krstarenje Nilom i Naserovim jezerom | 12 dana / 11 noćenja

Cijena od:
-
Broj dana: 12
Tip putovanja: Putovanje avionom
polasci:
 

1. dan - Zagreb – Istanbul – Kairo

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Istanbul na liniji TK1054 (Turkish Airlines) i polijetanje zrakoplova u 9.30 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 13.35 sati. Nastavak leta za Kairo u 19.05 sati na liniji TK694 (Turkish Airlines). Obroci za vrijeme leta. Dolazak u Kairo predviđen je u 20.20 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku u Kairo sastanak s predstavnikom lokalne agencije i transfer do hotela. Prijava i smještaj. Noćenje

2. dan - Kairo - Piramide u Sakari i Gizi - Kairo

Doručak. Odlazak do Sakare i stepenaste piramide faraona Zosera, prve velike piramide Egipta. U sklopu lokaliteta se nalazi i muzej posvećen vrhovnom svećeniku Imhotepu, prvom poznatom graditelju i liječniku staroga Egipta. Slijedi odlazak do platoa u Gizi, gdje se nalazi jedno od sedam svjetskih čuda staroga svijeta, piramide faraona Keopsa, Kefrena i Mikerina te hram u dolini s tajnovitom Sfingom. Razgled piramida je izvana. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan - Kairo – Luksor

Ranojutarnji doručak te transfer do zračne luke. Slijedi let za Luksor i kraća vožnja do pristaništa na Nilu. Smještaj u kabine i ručak. Poslijepodne je rezervirano za obilazak Istočne obale Nila gdje se smjestio veličanstveni kompleks hramova u Karnaku. Uz odlično očuvanu dvoranu stupova i prilaz sfingi s ovnujskim glavama, u hramu možete vidjeti i reljefe s prikazima bitaka Ramzesa II. Poslije večere odlazak na obilazak hrama u Luksoru. Poseban dojam ostavljaju reflektorima osvijetljene sjedeće skulpture faraona na ulazu. Povratak na brod i noćenje.

4. dan - Luksor – Esna – Edfu

Doručak. Prijepodnevni odlazak na Zapadnu obalu Nila, tzv. „Obalu mrtvih“, gdje su se smjestile grobnice u stijeni Doline kraljeva i posmrtni hramovi uz obalu rijeke. Obilazak će obuhvatiti jedan od najneobičnijih hramova Egipta, posmrtni hram kraljice Hatšepsut, nekoliko grobnica u Dolini kraljeva te Memnonove kolose, dvije sjedeće skulpture, jedinog ostatka posmrtnog hrama faraona Amenofisa III. Povratak na brod i ručak. Poslijepodnevno isplovljavanje prema jugu i živopisan prolazak kroz ustavu u Esni. Večera na brodu i uplovljavanje u Edfu.

5. dan - Edfu – Kom Ombo

Doručak. Odlazak na razgled hrama boga Horusa, najočuvanijeg hrama staroga Egipta. Zahvaljujući nanosima pijeska i naselju koje je nastalo na njima, Horusov hram i danas ima očuvan krov, središnje svetište i cikluse reljefa s prikazima iz života bogova. Povratak na brod i ručak. Poslijepodnevna plovidba lijenim, nilskim vodama uz izmjenu bukolikih prizora. Večera na brodu i uplovljavanje u Kom Omo. Noćenje na brodu.

6. dan - Kom Ombo – Asuan

Doručak. Odlazak na obilazak dvostrukog hrama u Kom Ombu posvećenog bogu-krokodilu, Sobeku, i bogu-sokolu, Haroerisu. Ručak i nastavak plovidbe kroz pejzaž prošaran palmama, žitnim poljima i pješčanim dinama. Poslijepodnevno uplovljavanje u Asuanu. Večera i noćenje na brodu.

7. dan - Asuan

Doručak i odjava s broda. Cjelodnevni obilazak Asuana, vrata Egipta prema drevnoj Nubiji i „crnoj Africi“. Razgled ćete započeti obilaskom hrama božice Izide na otoku Philae. Kako je, pri izgradnji Asuanske brane, originalan otok potopljen, Izidin hram je rastavljen i kamen po kamen preseljen na otok Bigu. Slijedi kratko zaustavljanje na Asuanskoj brani te posjet kamenolomu s nedovršenim obeliskom. Dolazak na Naserovo jezero, prijava na brodu, smještaj u kabine i ručak. Slobodno poslijepodne. Večera i noćenje.

8. dan - Asuan – Wadi El Sebua

Doručak. Odlazak na razgled hrama u Kalabši posvećenog Mandulisu, egzotičnom bogu Sunca iz Donje Nubije. Kalabša je najveći samostojeći hram zlatom bogate Nubije. I lokacija ovoga hrama je bila potopljena pri izgradnji Asuanske brane. Preseljenje hrama na novu lokaciju trajalo je pune dvije godine. Ručak na brodu i poslijepodnevna plovidba Naserovim jezerom. Večera i uplovljavanje u Vadi El Sebuu. Noćenje

9. dan - Wadi El Sebua – Amada

Doručak. Odlazak do osamljenog, pustinjskog lokaliteta Wadi El Sebua, čije ime u prijevodu znači Dolina lavova. Lokalitet je dobio ime po prilazu hramu omeđenom sfingama. Posebnu draž ovome mjestu daju nanosi pijeska, koji ispunjavaju prostore hrama i stvaraju scenografiju poput one u pustolovnim filmovima. Ručak na brodu i plovidba do Amade. Obilazak još jednog osamljenog hrama poznatog po mnogobrojnim i vrijednim reljefima. Večera i noćenje.

10. dan - Amada – Abu Simbel

Doručak. Prijepodnevna plovidba jezerom i prolazak pored Kasr Ibrima, otočića s utvrdom. Prije izgradnje Velike brane i nastanka Naserovog jezera otočić je bio vrh utvrđenog brežuljka uz nilsku obalu. Od vremena faraona do početka 19. stoljeća na ovom mjestu su se izmjenjivali obrambeni i religijski objekti, kao što su rimska utvrda ili kršćanska katedrala. Ručak na brodu i uplovljavanje u Abu Simbel. Slijedi obilazak najveličanstvenijih hramova Egipta, onog Ramzesa II i njegove glavne supruge, Nefrtari. Hramovi su smještenih u stijeni ponad Nserovog jezera i bogato dekorirani skulpturama i reljefima. Njihovo spašavanje od nilskih voda, jedan je od najkompleksnijih poduhvata UNESCO-a. Večera i noćenje.

11. dan - Abu Simbel – Asuan – Kairo

Doručak. Odjava i iskrcaj s broda te transfer do zračne luke u Abu Simbelu. Slijedi let za Asuan i zatim nastavak za Kairo. Po slijetanju transfer do hotela i smještaj. Slobodno poslijepodne. Večera i noćenje.

12. dan - Kairo – Istanbul – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Organizirani prijevoz do zračne luke i prijava na let za Istanbul na liniji TK691 (Turkish Airlines) u 9.35 sati. Dolazak u Istanbul u 13.10 sati. Nastavak putovanja prema Zagrebu u 19.10 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Predviđeni dolazak u Zagreb u 19.20 sati.