Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hrDvorci Loire

| Burgundija

Cijena od:
-
Broj dana: 7
Tip putovanja: Putovanje autobusom
polasci:
 
Francuska

1. dan - ZAGREB - SIRMIONE - CHAMBERY

Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora u Zagrebu u 4.00 sata. Vožnja preko Slovenije i sjeverne Italije, sa kraćim odmorima na putu. Kratko zaustavljanje u gradiću Sirmione na jezeru Lago di Garda. Nastavak vožnje do Chamberya. Smještaj u hotel. Odlazak u šetnju savojskim starim gradom koji je do 16. st. bio prijestolnica kneževa od Savoje, pogled na stari kneževski dvorac, slonovska fontana. Noćenje.

2. dan - CHAMBERY- CHAUMONT SUR LOIRE- AMBOISE - TOURS

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do dvorca Chaumont-sur-Loire, jednog od najstarijih dvoraca na potezu između Bloisa i Amboisea, gdje je odsjedao i slavni Nostradamus. Nakon razgleda, nastavak vožnje dolinom Loire, koju zovu i Vallée des Rois - Dolina kraljeva, do dvorca Amboise, jednog od najznačajnijih u regiji, s fantastičnim pogledom na rijeku Loire, najomiljeniji dvorac kraljevske obitelji od 15. st. Kao kraljevski gost, u susjednom dvorcu Clos Luce je 1515. g. živio i radio Leonardo da Vinci, te je u njemu proveo posljednje 3 godine života. Tu su izložene makete prvih helikoptera, padobrana, tenkova, u to vrijeme “čudnovatih izuma” genijalnog da Vincija. Sahranjen je u kapeli sv. Huberta kod ulaza u dvorac. Sa zidina se pruža prekrasan pogled na šarmantni stari grad Amboise, koji je sačuvao jedinstvenu atmosferu i odolio modernizaciji. Nastavak vožnje do Toursa, kojeg zovu „Le mini Paris“, rodnog mjesta pisca Balzaca. Smještaj u hotel. Odlazak na šetnju starim gradom do trga Plumereau koji obiluje restoranima i barovima. Noćenje.

3. dan - TOURS - VOUVRAY - CHENONCEAU - TOURS

Doručak. Odlazak na razgled grada: vijećnica, katedrala Sv. Gatiena i bazilika Sv. Martina. Preporučamo posjet Muzeju likovnih umjetnosti: kolekcija djela Mantegne, Rembrandta, Rubensa, Ingresa, Delacroixa, Moneta, Degasa... Odlazak u posjet trogloditskim vinskim podrumima u Vouvrayu 10 km od Toursa, razgled podruma i degustacija vina. Nastavljamo do dvorca Chenonceau na rijeci Cher - najpoetičnijem dvorcu Loire. Zovu ga i „damskim dvorcem“, jer je građen i uređivan po zamislima brojnih dvorskih dama i kraljica, te je nakon Versaillesa, najposjećeniji dvorac u Francuskoj. Slobodno vrijeme za obilazak dvorca i prekrasnih vrtova koji ga okružuju. Mogućnost fakultativne vožnje brodom rijekom Cher. Povratak u Tours. Noćenje.

4. dan - TOURS - BLOIS - CHAMBORD - CHEVERNY - TOURS

Doručak. Polazak na vožnju Loirom iz Rochecorbona, pogled s rijeke na dvorac Moncontour iz Balzacovih romana, te nastavak vožnje busom prema Bloisu. Razgled renesansnog dvorca Françoisa I sa prekrasnim balkonima i stepeništem ukrašenim njegovim osobnim znakom - salamandrom. Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do renesansnog Chamborda, koji je François I sagradio kao svoju stalnu lovačku bazu. Spektakularno dvostruko stepenište pripisuje se Leonardu da Vinciju. Nakon razgleda nastavak vožnje do Chevernyja, malog ali izvorno namještenog klasicističkog dvorca (stil Louis XIII), posjet završavamo ceremonijom hranjenja lovačkih pasa. Povratak prema Toursu, slobodno vrijeme. Fakultativno mogućnost egzotične večere u trogloditskim spiljama Les Caves de la Croix Verte blizu Amboisea pod svjetlosti svijeća. Noćenje.

5. dan - TOURS - DIJON - VOSNE ROMANEE - BEAUNE

Doručak. Odjava iz hotela, vožnja do grada Dijon, razgled: katedrala St. Benigne, palača velikih kneževa. Slobodno vrijeme za vlastiti program i kupovinu senfa po kojemu je Dijon svjetski poznat. Nastavak vožnje prema Clos de Vougeot i Vosne Romanée gdje ćemo u podrumima Rion, degustirati izvrsna burgundska vina (doplata). Nastavak vožnje do Beaune, vinske prijestolnice Burgundije. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan - BEAUNE - CHATEAU DE ROCHEPOT - LYON

Doručak. Odlazak na razgled grada: hospicij burgundskog kancelara Rolinsa, Marché aux vins, muzej vina. Posjet najvećim vinskim podrumima Burgundije, utemeljenim 1700. godine Caves de Grande Patriarche (preko 5 km), mogućnost degustacije vina ili večere - specijaliteti burgundske kuhinje (doplata). Poslijepodne, vožnja do vinograda Pommarda, razgled tipičnog utvrđenog burgundskog zamka La Rochepot. Posjet čuvenoj opatiji Cluny iz 10. st., koja je dala pet papa, a čiji je redovnik bio i papa Urban II koji je proglasio Prvi Križarski rat 1095. godine.Nastavak vožnje do Lyona. Smještaj u hotel. Odlazak na panoramski razgled grada: Place Terreaux, Opera Nouvel, Vijećnica, Jakobinski trg, place Bellecour, Fourviere te šetnja starim gradom, od katedrale Primatiale St Jean do stare burze. Preporučamo večeru u nekom od živopisnih restorana u ulici Du Boeuf. Mnogobrojni klubovi uz rijeku nude raznovrsne mogućnosti noćne zabave. Noćenje.

7. dan - LYON - VOIRON - ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Mogućnost posjete ateljeu za slikanje na svili. Nastavak vožnje do mjesta Voiron. Posjet podrumima samostana Grande Chartreuse, kušanje travarica i likera najpoznatijih na svijetu. Nastavak vožnje do Zagreba, s kraćim odmorima na putu. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.