Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hrČudesna Apulija

Cijena od:
-
Broj dana: 5
Tip putovanja: Putovanje avionom
polasci:
 
Italija
Italija
Italija
Italija

1. dan - ZAGREB/SPLIT - RIM - NAPULJ

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 120 min. prije polaska. Let zrakoplovom Croatia Airlines OU 380 za Rim preko Splita u 14.35 sati, s dolaskom u 17.05 sati. Po dolasku, slijedi transfer do Napulja, živopisnog glavnog grada pokrajine Campania. Smještaj u hotel. Preporučamo odlazak u večernju šetnju bučnim i šarmantnim ulicama grada, u kojem se na svakom koraku može osjetiti ona poznata, iskričava i zavodljiva karizma „živahnih“ stanovnika...Noćenje.

2. dan - NAPULJ – BARI – MARTINA FRANCA

Doručak. Odlazak na razgled gradskog povijesnog središta (pod UNESCO zaštitom): Kraljevska palača, Castel Nuovo, galerija Umberta I, Teatro di San Carlo- najstarija aktivna opera u Europi. Kraće slobodno vrijeme za „espresso“ te šetnju i kupovinu suvenira. Nastavak vožnje do Barija, prijestolnice Apulije, skrivenog dragulja juga Italije. Zahvaljujući svom strateškom položaju u prošlosti, na stjenovitom poluotoku, utvrđeni grad je svojom lukom privlačio brojne trgovce i osvajače čije su civilizacije ostavile svoj trag čineći time 2 različita dijela istoga grada. Prvi dio čini srednjovjekovni stari grad koji odiše duhom minulih vremene te brojni spomenici, labirint ulica i trgova, bazilika sv. Nikole-zaštitnika pomoraca, u kojoj se čuvaju njegove moći, katedrala sv. Sabina u bizantskom stilu, ostaci normanske tvrđave Castello Svevo, Theatro Margherita... Drugi, moderni dio grada počeo se razvijati početkom 19 st.,a krase ga velike zgrade, široke avenije te brojna šetališta uz more. Predlažemo ručak u jednoj od brojnih trattoria gdje možete isprobati čuvenu gastronomiju „La cucina italiana“. Vožnja do mjesta Martina Franca. Smještaj u okolici. U večernjim satima možete prošetati prekrasnim gradskim središtem opasanim zidinama s baroknim vratima koja vode do brojnih trgova i pitoresknih uličica, te najvećeg trga Piazza Roma i impresivne Duždeve palače. Noćenje.

3. dan - MARTINA FRANCA – LOCOROTONDO – ALBEROBELLO – OSTUNI – MARTINA FRANCA

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do mjesta Locorotonda, slikovitog gradića s brojnim umjetničkim i povijesnim atrakcijama. Nastavak vožnje do sela Alberobello, na popisu UNESCO-ove baštine zbog jedinstvene „narodne arhitekture“ (Trulli), koje karakteriziraju kuće sa kružnim tlocrtima i stožastim krovovima. Neobične građevine koje čine gradske četvrti izgledaju kao da su izašle iz dječje bajke. Ugodna šetnja pitoresknim uličicama do jedinstvene crkve sv. Antonia. Vožnja do srednjovjekovnog gradića Ostuni, arhitektonskog dragulja, poznatog kao „Bijeli grad“, na vrhu brežuljka opasanog zidinama. Karakterističan zbog brojnih kuća s bijelim fasadama, unutar kojeg se smjestila i impresivna gotička katedrala, Karmelićanski samostan i crkva sv. Marije Magdalene te brojne palače drevnih plemićkih talijanskih obitelji. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan - MARTINA FRANCA - MATERA –ALTAMURA - NAPULJ

Doručak. Vožnja slikovitim krajem do gradića Matera, bisera pokrajine Basilicate, prvog grada na jugu Italije uvrštenog na popis UNESCO baštine zbog svog povijesnog središta Sassi i okolnih kamenih crkvi, Europske prijestolnice kulture 2019.g. Sassi potječu od prapovijesnog, trogloditskog najstarijeg naseljenog mjesta u Italiji, koji se sastoji od više naselja: Sasso Barisano s bogato ukrašenim portalima, Sasso Caveoso -poput kazališta unutar špilje te kućama u "špiljama" koje se stepeničasto spuštaju niz stube grada, Civita s katedralom, i park na platou Murgia Matera s brojnim crkvama iz perioda od bizanta do baroka. Većina zgrada je djelomično ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadograđuju na sustav pravih špilja i podzemnih hodnika. Zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu, odabrana je za glavnu lokaciju snimanja poznatog filma Mela Gibsona „Pasija“, kandidata za filmsku nagradu Oscar.Poslijepodne dolazak u Altamuru te razgled srednjovjekovne jezgre grada, posjet katedrali koja je sagrađena po nalogu Fridrika II. Nastavak vožnje do Napulja, dolazak u večernjim satima. Smještaj u hotel . Noćenje.

5. dan - NAPULJ – LA REGGIA DI CASERTA – RIM – SPLIT/ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela, vožnja do Kraljevske palače u Caserti, bivše rezidencije burbonskih kraljeva Napulja. Nekada najveća palača te najveća građevina u Europi podignuta u 18.st, s Vanvitellijevim akvaduktom i tvorničkim kompleksom San Leucio, upisana je na UNESCO popis svjetske baštine. Ovaj monumentalni kompleks bio je pokušaj burbonskog kralja Karla III da oživi sjaj dvorca Versailles u Parizu i Kraljevske palače u Madridu. Jedinstven je u tome što je spojio veličanstvenu palaču s parkom i vrtovima, ali i prirodnim šumovitim okolišem, lovačkim ložama i tvornicom svile. Nastavak vožnje do zračne luke Fiumicino.Prijava na let zrakoplovom Croatia airlines OU 381 iz Rima u 18.00 sati s dolaskom u Split u 19.15 sati. Nastavak leta za Zagreb, s dolaskom u 20.25 sati.