Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hrApulija i Basilicata

posebnim zrakoplovom iz Zagreba

Cijena od:
-
Broj dana: 4
Tip putovanja: Putovanje avionom
polasci:
 
Italija
Italija
Italija
Italija

Cijena uključuje

- prijevoz posebnim zrakoplovom prema programu
- transfere i razglede prema programu
- 3 noćenja s doručkom u hotelu "Park hotel San Michele"4* u Martina Franca u dvokrevetnim sobama
- 3 ulaznice: dvorac Castel del Monte, crkva Santa Maria de Idris u Materi, špilja Grotte Catellana
- pratitelja na putovanju
- jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje

- obavezna doplata kod prijave: zrakoplovne pristojbe 890 kn (podložne promjenama)
- doplata za jednokrevetnu sobu 790 kn
- ulaznice za lokalitete koji se posjećuju, ali nisu navedeni pod "cijena uključuje"

Obavezne doplate po osobi

- zrakoplovne pristojbe 890 kn (podložne promjenama).

Korisne informacije

KORISNE INFORMACIJE:

KLIMA:Predviđa se sunčano i vedro vrijeme. Temperature od 15-25°C
Molimo prije polaska provjerite prognozu na www.meteo.it.

ODJEĆA i OBUĆA:
Savjetujemo ponijeti sportsku i praktičnu odjeću (najbolje slojevitu), te udobnu sportsku obuću.

NOVAC: EURO 1 EUR = cca 7,45 kn

VREMENSKA RAZLIKA: nema

TRGOVINE:
Većina trgovina radi od 08.00 ali sa obaveznom poslijepodnevnom pauzom od 12 – 16 sati. Trgovine najčešće zatvaraju već u 20.00 sati.

MJENJAČNICE I BANKE:
Banke u Italiji rade dvokratno, od 08:30 13:30 sati i od 14:30 15:30 sati, vikendima ne rade, osim u većim gradovima. Tečaj je u bankama bolji nego u mjenjačnicama.
Kreditne kartice koje se primaju gotovo svuda su Visa i Mastercard, kako u trgovinama, restoranima tako i na bankomatima.
No prije puta savjetujemo Vam da se raspitate kod svojeg bankara, koji vam je izdao karticu, koje banke i bankomati u Italiji prihvaćaju Vašu karticu.

RESTORANI
Samo mali broj restorana radi cijeli dan, većina ih otvara oko 19.00 sati. Dobar riblji obrok košta cca 30 Eur. Prosječna cijena pizze je 15 Eur.

HRANA:
Talijanska kuhinja je poznata po tjestenini, pizzi, dobrom vinu, esspresu. Svakako morate probati neku od njihovih odličnih tjestenina, bolognese, milanese, carbonara, ravioli, tortellini, različite pizze, sladoled. Sve to završite čašom vrhunskog vina i dobrim talijanskim esspresom.
Tu su i neki nacionalni proizvodi: sir Gorgonzola, kolač Panettone, Cannoli, parmezan.
Talijanska kuhinja je poznata i po uporabi velikog broja začina: origano, bosiljak, majčina dušica, peršin, kadulja.
Sir je vrlo značajna namirnica u talijanskoj kuhinji. U Italiji se proizvodi više od 400 vrsta sira, među kojima su najpoznatiji mozzarella, ricotta, mascarpone, parmezan i svjetski poznati Asiago. Poznati talijanski pršut potječe iz Parme, od kuda je i poznati talijanski parmezan.

PIĆE: Italija je nadaleko poznata po svojim vinogradima i vrhunskim vinima. Neka od najpoznatijih crvenih vina su:
Chianti, Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Barbera, Corvina i druga, a od bijelih vina: Trebbiano, Moscato, Pinot Grigio, Tocai Friuliano, Pigato.

VODA: preporučamo kupiti vodu u bocama.

ZABAVA: ljudi se uglavnom druže u lokalima na promenadi i u restoranima. Popularne diskoteke se obično napune oko 2 sata iza ponoći.

TAXI: Cijene taxi usluga ovise o dužini vožnje i broju putnika koji se prevozi. Na kraćim relacijama se isplati uzeti taxi. Napojnica koju očekuju taxi vozači iznosi je od 10 15% od cijene računa.

NAPOJNICE:obično očekuju svi: nosači, konobari i sl.

ŠTO POSJETITI:
BARI
Glavni grad Apulije, turističko i prometno središte, mjesto na obali Jadranskog mora. Poznat je po jedinstvenom krajoliku u kojem su smještene specifične kućice imena trulli, koje karakteriziraju stožasti krovovi, koji mnoge podsjećaju na košnice. Najpoznatije mjesto s takvim građevinama jest Alberobello (više ispod).
Bari, koji je u prošlosti bio sjecište putova kojim su prolazili brojni stranci noseći sa sobom svoju kulturu, danas se sastoji od dva prilično različita dijela. Prvi čini stari dio grada koji odiše duhom minulih vremena te u kojem ponosno stoje brojni povijesni spomenici te drugi, moderni dio grada, koji se počeo razvijati početkom 19. stoljeća.

ALBEROBELLO- Jedno od najneobičnijih turističkih odredišta u Italiji jest Alberobello, mjestašce koje djeluje poput naselja za štrumpfove. Prepoznatljiv je po trullima, nastambama stožastog krova karakterističnima za Apuliju.
Trulliji su se gradili tisućama godina, a vapnenačke kućice koje su očuvane do danas nisu starije od 11. stoljeća.
Popularna predaja kaže da su se trulliji gradili kao neka vrsta pokretne nastambe, čiji bi se krov lako maknuo u slučaju dolaska poreznika. Njima bi stanovnici tada objasnili da se radi o nestalnom i krhkom objektu i izbjegli plaćanje poreza, koji se obračunavao na čvrste građevine. To je vrlo vjerojatno ipak samo predaja ili se barem nije radilo o preraširenoj praksi, a pokazalo se da su trulliji vrlo izdržljivi te imaju i neka zgodna svojstva, poput toga da zimi drže toplinu, a ljeti ugodno hlade.

MATERA - spektakularan i nezaboravan planinski grad. Poznata po naseobinama koje datiraju još iz paleolitika, a nazivaju se sassi (uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine). Stari dio grada je prepun špilja koje su izdubili pastiri koji su boravili na tom području, a koje su danas dio baštine ovoga grada. Tu se ujedno nalazi i Metaponto, monumentalni spomenik antičke kulture, mjesto na kojem se nalazila straža koja je pratila ulaze u Magna Graeciu (Velika Grčka - južna regija Italije). Zbog grubog izgleda te brojnih specifičnosti, Matera je bila idealna lokacija za snimanje filma Pasija, redatelja Mela Gibsona, a upravo je taj film Materu učinio poznatom širom svijeta.

LECCE- Pomalo izoliran, zastao u vremenu, na samom peti talijanske čizme smjestio se Lecce. Svaki posjetitelj može računati da će dolaskom u Lecce doživjeti povratak u prošlost prolazeći pokraj remek djela antičke, srednjovjekovne i barokne arhitekture. S druge strane, bistrina mora te druge prirodne ljepote davat će dojam kao da se odmarate na nekom od tropskih otoka miljama daleko od Europe.
Iako bi se u predivnoj Italiji mnoga mjesta mogla natjecati za titulu 'najpodcjenjenijeg odredišta', Lecce bi sasvim sigurno bio u vrhu poretka u takvom natjecanju, barem kada je riječ o nešto većim gradovima.

POŠTA I TELEFONI:
Pošte rade od 08:00 13:30/14:00 sati od ponedjeljka do petka, a subotama od 08:00 11:45 sati. Telefoni na javnim mjestima, govornice, rade na telefonske kartice (Carta Telefonica) koje se mogu kupiti u pošti ili na kioscima za novine. Poštanske marke mogu se kupiti u pošti ili na kioscima za prodaju novina.

MOBITELI:
Korištenje mobilnih uređaja moguće (T Mobile, Vipnet i Tele2 imaju potpisane ugovore o roamingu s lokalnim operaterima).

UPOZORENJE: Iako su kategorizacije soba izvršene prema propisima, hoteli u Italiji ponekad nisu na nivou zapadnoevropskih hotela iste kategorije .

IMOVINA I DOKUMENTI:
Preporučamo da putovnice, kao i ostale vrijednosti, pohranite u hotelskom sefu.
Prilikom razgleda ili šetnje, treba dobro čuvati torbice i ruksake zbog opasnosti od džepara.
Molimo Vas da na put ponesete i kopiju Vaše putovnice/ osobne iskaznice (stranice s osnovnim podacima), jer će Vam to olakšati postupak u slučaju gubitka putovnice/ osobne iskaznice.

VIZA: nije potrebna za hrvatske državljane. Na put treba ponijeti važeću putovnicu / osobnu iskaznicu.

VELEPOSLANSTVO RH U ITALIJI:
Vidošević Tomislav, veleposlanik
Tel: 0039 06 3630 7650, 3630 7300, 3630 7704, konz. 3630 4630
Fax: 0039 06 3630 3405, konz. 3630 3269
Via Luigi Bodio 74/76
00191 Roma
vrhrim@mvp.hr
ambasciata.croatia.roma@mvp.hr
Dežurni telefon: 0039 33 5625 0586 ili dežurni broj MVP Zagreb 385 (0)1 4569 964

Uredovno vrijeme Veleposlanstva
• ponedjeljak-petak 8,30-16,30
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke)
• ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 10,00-13,00 • utorak i četvrtak 13.00-15.00

Neobavezne doplate po osobi

- doplata za jednokrevetnu sobu 750 kn
- ulaznice za lokalitete koji se posjećuju, a nisu uključeni u cijenu aranžmana.

Važne napomene

CHARTER LETOVI: Kod charter letova, red letenja podložan je promjeni i u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Agencija zadržava pravo izmjene redosljeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Svi navedeni sadržaji navedeni u programu bit će posjećeni u okviru razgleda, bez obzira na redoslijed obilazaka. Konačan raspored polazak na izlete i razglede dobit ćete od vodiča na polasku.

Najmanji broj putnika

30