Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr
Besplatni telefon 0800 4320
rezervacije@kompas.hr

6 zemalja Južne Amerike

Peru - Bolivija - Argentina - Urugvaj - Paragvaj - Brazil

Cijena od:
32.990 kn
Broj dana: 16
Tip putovanja: Putovanje avionom
polasci: 15.11.2018
 
MachuPicchu
RioDeJaneiro
BuenosAires
Iguazu

Brazil

Opis

BRAZIL

Službeno ime: Savezna Republika Brazil
Geografski položaj: kao najveća južnoamerička država, graniči sa svim južnoameričkim državama osim Čilea i Ekvadora. 40% površine je pod prašumom Amazone.
Površina: 8.514.877 km2
Broj stanovnika: oko 192.377.000
Glavni grad: Brasilia
Jezik: portugalski. Koriste se španjolski, engleski i francuski.
Religija: katolici 74%, protestanti 15%, ostali 11% (prisutan je jaki indijski i afrički utjecaj)
Vremenska razlika: -5/-6 sati
Novčana jedinica: brasilian real (BRL), 10 BRL = oko 17 kn
Kupovina: razni predmeti od kože (cipele, torbe, novčanici, remeni i sl.), drago kamenje i nakit. Cjenkanje nije uobičajeno, iako je moguće.
Odjeća: lagana pamučna odjeća: majice, kratke hlače, sandale su preporučljive. Dobro je ponijeti i neku kabanicu ili kišobran, a i stvari za plažu, ako je odlučite posjetiti. Sunčane naočale i krema za sunčanje su obavezni.
Hrana i piće: najpoznatije jelo je feijoada – crni grah s raznim vrstama mesa uz kupus, rižu, kriške naranči ili prema izboru. Na ulici možete kupiti piletinu, palačinke, slatkiše od kokosa, kukuruz. Najzastupljenije meso je govedina. Sljedeće nezaobilazno jelo je moqueca – gulaš od morskih plodova, kokosovog mlijeka, limunovog soka, palminog ulja i lokalnih začina. Brazilska kava jedna je od najpoznatijih u svijetu, i sastavni dio brazilske kulture.
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 (imaju roaming s NEXTEL-om, ali uređaj se mora iznajmiti u Brazilu)
Pozivni broj zemlje: +55
Korisna web stranica: www.visitbrasil.com
Klima: uglavnom tropska, na sjeveru ekvatorska, a na jugu umjerena s hladnijim zimama i češćim kišnim razdobljima. Godišnja doba su suprotna onima u Europi: proljeće traje od listopada do prosinca, ljeto od siječnja do ožujka, jesen od travnja do lipnja, a zima od srpnja do rujna.

Peru

Opis

PERU


Službeno ime: Republika Peru
Geografski položaj: u središnjem dijelu zapadne obale Južne Amerike. Podijeljen je na 3 geografske regije: obalu, planinsko područje i amazonsku džunglu.
Površina: 1.285.220 km2
Broj stanovnika: oko 29.500.000
Glavni grad: Lima
Jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski (u područjima gdje prevladavaju)
Religija: katolici 93%, protestanti 6%
Vremenska razlika: -5/-6 sati
Novčana jedinica: novi sol (PEN), 10 PEN = oko 21 kn
Kupovina: Peru je jedna od najinteresantnijih shopping destinacija u Latinskoj Americi zbog visoke kvalitete rukotvorina i povoljnih cijena. Najzanimljiviji su tekstil, predmeti od alpakine vune poput pulovera, prekrivača, ponča, šalova te predmeti od keramike. Kupujete li takve vunene predmete, pripazite jer je mnogo jeftinih, napravljenih od mješavine vune i sintetike.
Odjeća i obuća: Preporučamo da ponesete kombiniranu odjeću – laganu pamučnu za toplo te toplu i vodootpornu za vlažno i hladnije vrijeme ili večernje sate. Najbolje je odijevati se slojevito i prema potrebi skidati, odnosno dodavati slojeve. Ne zaboravite ponijeti zaštitu od kiše, najbolje kišni ogrtač ili kabanicu. Preporučamo i da ponesete pokrivalo za glavu. Od obuće, najbolja je udobna obuća, po mogućnosti visoke cipele za hodanje ili tenisice. Ponesite i sunčane naočale te sredstvo za zaštitu od sunca.
Hrana: Peruanska kuhinja nudi raznolika jela tipična za svaku regiju. Glavni sastojci su morski plodovi, meso, krumpir, riža i kukuruz. Prije konzumiranja, raspitajte se o sastojcima jer neka jela mogu biti jako začinjena. Što se pića tiče, među najpoznatijima su peruvian pisco – brandy od grožđa, chica morada – sok od ružičastog kukuruza, chica de jora – fermentirani sok od crvenog ili žutog kukuruza, te sok od aguaje, tropskog voća.
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +51
Korisna web stranica: http://visitperu.com/, http://www.peru.travel/en/
Klima: na istoku je ekvatorska klima s visokim temperaturama i obilnim padalinama cijele godine. U obalnom dijelu klima je pustinjska s vrlo malom količinom padalina. Obalno područje (Lima, Trujillo, Nazca) ima dvije jasno definirane sezone. Tijekom ljeta (od prosinca do ožujka) temperature se kreću oko 27°C. Zime su vlažne i hladnije te temperature padnu i do 12°C. Planinsko područje (Machu Picchu, Cuzco, Puno, Jezero Titicaca) karakterizira suha i umjerena klima s dvije jasno definirane sezone: ljetnom i kišnom. U ljetnoj sezoni koja traje od svibnja do listopada dani su sunčani, a noći vrlo hladne. Rijetko kiši. Kišna sezona traje od studenog do travnja.

Argentina

Opis

ARGENTINA

Službeno ime: Republika Argentina
Geografski položaj: druga po veličini južnoamerička država (iza Brazila), smještena je istočno od Anda
Površina: 2.766.890 km2
Broj stanovnika: oko 40.117.000
Glavni grad: Buenos Aires
Jezik: službeni jezik je španjolski, govori se i engleski, francuski, talijanski, a ponegdje i njemački
Religija: katolici 92%, ostali 8%
Vremenska razlika: -4 sata
Novčana jedinica: argentinski peso (ARS), 100 ARS = oko 130 kn
Kupovina: popularni suveniri: proizvodi od kože, oniksa, srebra, vune. Cjenkanje je moguće na tržnicama i u nekim trgovinama kožom u Buenos Airesu. Radno vrijeme trgovina: u velikim gradovima radnim danom od 9 do 20 sati, subotom od 9 do 13 sati. U predgrađima i provincijama obično se zatvaraju u podne. Veliki supermarketi i shopping centri u pravilu su otvoreni i subotom i nedjeljom.
Odjeća: kako klima u Argentini varira od vruće i vlažne na sjeveru, do veoma hladne i vjetrovite na jugu, predlažemo da ponesete raznoliku odjeću. Preporučamo da ponesete kišnu kabanicu zbog posjeta slapovima Iguazu.
Hrana i piće: glavni sastojak argentinske kuhinje je meso, posebno goveđe, po kojem je Argentina nadaleko poznata. Najčešće se poslužuje pripremljeno na roštilju, uglavnom uz krumpir kao prilog. Od pića je za preporučiti odlično argentinsko vino.
Napon struje: 220V/240 V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: T-Mobile, VIPnet i Tele2 imaju roaming s lokalnim partnerima
Pozivni broj zemlje: +54
Korisna web stranica: www.turismo.gov.ar, www.argentina.travel/en
Klima: Argentina ima vrlo raznoliku klimu po cijelom svom teritoriju: suptropska na sjeveru, subantarktička u južnoj Patagoniji te blaga i vlažna u nizinama Pampe.

Bolivija

Opis

BOLIVIJA

Službeno ime: Republika Bolivija
Geografski položaj: u Južnoj Americi, bez izlaza na more; graniči s Brazilom, Paragvajem, Argentinom, Čileom i Peruom
Površina: 1.098.581 km2
Stanovništvo: oko 10.300.000; autohtoni narodi 72%, većinom Kečua (30.7%) i Aymara (25.2%); 27.5% mestici, a ostalo bijelci
Glavni grad: Sucre (oko 295.455 stanovnika); sjedište vlade: La Paz (oko 887.500 stanovnika)
Jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski su službeni jezici; govori se i guarani, a sporazumijevanje je moguće i na engleskom
Religija: rimokatolici 92%, pripadnici bolivijske evangeličke metodističke crkve 5%, ostali 3%
Vremenska razlika: -5 sati zimi /-6 sati ljeti u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: boliviano (BOB); 1 USD = oko 6,77 BOB
Kupovina: popularni suveniri su predmeti od alpakine vune poput deka, pulovera, ponča, šalova, drvene rezbarije, predmeti od keramike, nakit; većina trgovina radi od 9 do 12:30 sati i od 15 do 19:30 sati radnim danom te od 10 do 15 sati subotom
Odjeća: savjetujemo da ponesete kombiniranu odjeću i za toplo i hladno vrijeme te da se oblačite slojevito; preporučujemo udobnu obuću
Hrana: kombinacija španjolske i tradicionalne indijanske kuhinje bazirana na kukuruzu, krumpiru, grahu, riži, pšenici te mesu; lokalni specijaliteti: saltena – pečeno tijesto punjeno mesom, krumpirom i grožđicama sa začinima, lomo montado – odrezak s jajima, rižom i prženim bananama, humitas – zaslađeno jelo od kukuruza zamotano u lišće banane i kuhano na pari, chicharrón – pržena svinjska koža i komadići mesa
Piće: piti isključivo flaširanu vodu; poznato piće je chicha – domaća rakija od kukuruza, sveto piće Inka ili chica de mani – bezalkoholno piće od kikirikija; lokalno pivo: Cruzena, Taquina, Pacena
Napon struje: 220V; 50Hz (La Paz 110 & 220V); potreban je adapter
Cijepljenje: obavezno je cijepljenje protiv žute groznice; preporučujemo konzultirati Zavod za javno zdravstvo
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: VIPnet i T-Mobile partneri
Pozivni broj zemlje: +591
Korisne web stranice: http://www.bolivia.travel/events_en.aspx
Klima: znatno se razlikuje od regije do regije te postoje velike razlike u temperaturama između dana i noći; razlikujemo dvije sezone: ljeto i zimu; ljeto traje od kraja studenog do travnja i karakterizira ga veća količina oborina; zima (sušno i hladnije vrijeme) traje od svibnja do listopada; u La Pazu je zrak vrlo rijedak zbog nadmorske visine

Rio de Janeiro

Foto galerija

Opis mjesta

Rio de Janeiro ili "Cidade Maravilhosa" (Predivan grad) obiluje bojama, zvukovima, ritmom i srećom koji su ujedno i sinonimi za karneval. Stisnut u usku zonu između litica presvučenih prašumom s jedne strane, i morem s druge strane, Rio pulsira kao žila kucavica. Čuveni smaragdi, ametisti, rubini u draguljarnicama Rija samo su početak. Sve boje svijeta nalaze se ovdje. Tisuće sjena zelenila Amazone, crna odijela poslovnih ljudi, sjajno zlatni poslijepodnevni zalazak sunca, sivilo mjesečevog svijetla, plavetnilo tropskog mora, stotine preplanulih "sjena". Raznolika osobnost Rija često oduševljava i zapanjuje, ali nikada ne fascinira, od besprijekorne Avenide Atlantica do "favela" koje prekrivaju brežuljke. Rio je jedini grad na svijetu u kojem siromašni žive na brežuljcima sa kojih se pruža najbolji pogled na grad (favele), dok bogataši žive u podnožju tih brežuljaka. Ipanema, Copacabana, Glava šećera, Corcovado sa kipom Krista Spasitelja - sve je to mistični Rio. Bez obzira na bogat noćni život, brojne muzeje, kazališta i shopping, obala je ipak najvažnija. Od 70-ak kilometara bijelih pješčanih plaža, plaže Ipanema, Copacabana i Leblon su ipak neodoljive. Rio de Janeiro glavni je grad sreće i karnevala sagrađen oko najljepšeg zaljeva na svijetu.